Am aflat de curând că pe lângă accentul moldovenesc, oltenesc sau ardelenesc există şi accentul muntenesc care diferă mai mult din punct de vedere gramatical faţă de celelalte accente.
Accentul muntenesc se foloseşte în general în zonele de la ţară din Câmpia Română şi se caracterizează prin cuvinte ca pă, bă, după (folosit greşit) sau prin dezacorduri ale verbelor, în general ale verbului a fi. Ca de exemplu:
Accent muntenesc: Câte cărţi e pă masă?
Corect ar fi: Câte cărţi sunt pe masă?
Însă aceste dezacorduri nu mai sunt considerate greşeli gramaticale, ci sunt considerate parte a graiului muntenesc, aşa că nu mai corectaţi pe cei care dezacordează verbele că poate sunt obişnuiţi să vorbească în accent muntenesc.
Ei fir-ar al dracului de grai muntenesc. Mâine poimâine aud că e corect să scriem știi cu un singur i (atunci când întrebi pe cineva știi), sau vii cu un i și multe altele. „S-au” lasă 🙂 că eu îs din botoșani dar nu încurajez graiul moldovenesc (dacă nu există, l-am botezat eu).
ba exista.. de exemplu is, mi-s sunt specifice zonei din Moldova si Ardeal (scuze pentru lipsa diacriticelor)
E hai ca nu stiam… eu am crescut in Buc…si vorbesc cu pa in loc de pe… credeam ca e greseala mea..dar se pare ca e a regiunii 🙂
da. nici eu nu am știut până nu mi-a zis profa de gramatică. 🙂
Sunt din Muntenia , in Arges , pe mine treaba aceasta cu pa si ba etc m-a revoltat! este o discriminare fata de cei care stau in Campie si nu folosesc aceste “greseli gramaticale” , avand in vedere ca si alte regiuni au aceste “greseli” . Eu am crescut la bunici , traind acum in apartamentul din Pitesti, chiar daca am copilarit in mediul rural , bunicii mei nu au folosit asemenea dezacorduri , ce-i drept le mai scapa si cate un “jucaria e pa masa” dar nu am bagat de seama si nici nu l-am folosit , am dedus ca si in mediul urban se mai folosesc asemenea cuvinte , si pe nimeni nu-l afecteaza cu nimic . Ei bine domnule, asta e tot ce am avut de spus, ptr o fata de 12 ani , mi se pare ciudat sa tot vorbesc despre asemenea chestii.