Cum să instalezi macOS pe PC

Hackintosh a început să devină din ce în ce mai utilizat pe computerele care au ca destinație Windows/Linux. De la primul tutorial pe care l-am făcut în 2011, până în momentul de față au trecut 5 ani, perioadă în care metoda de instalare s-a îmbunătățit, apropiindu-se de ușurința instalării unui Windows.

Mulți sunt de părere că ideea de Hackintosh nu este una okay pentru că nu există suport oficial, iar sistemul de operare este piratat. Total greșit. În tutorialul care urmează vă voi prezenta cum să instalați macOS Sierra descărcat direct de la Apple din App Store. Dacă în ghidul făcut în 2011 foloseam o distribuție piratată All-in-one(iAtkos) care instala tot ce era nevoie, acum vom folosi un macOS clean și vom introduce kext-urile și patch-urile direct din bootloader.

Înainte de a începe, trebuie să vă asigurați că există compatibilitate între componentele PC-ului dumneavoastră și sistemul de operare macOS pe care doriți să îl instalați. O sursă bună de informare este OSx86 sau Tonymacx86, unde sunt o groază de builduri și componente unde se dă mură-n-gură ce kext trebuie ales pentru fiecare piesă în parte.

Pentru acest tutorial voi folosi buildul meu Skylake(procesoare pe care Apple nu le-a implementat încă în sistemele lor) care are următoarele componente:

CPU: Intel Core i7-6700K Skylake

Placă de bază: Asus Maximus VIII Hero

Placă video: Gigabyte GeForce GTX 970 OC WindForce

RAM: 2x8GB Corsair Vengeance LPX

Sursă: Seasonic S12 – 620W

SSD: 2xKingston 300V -256GB

Cooler CPU: Corsair Hydro Series H110i GTX

 

I. Crearea unui bootable USB pentru macOS:

Aveți nevoie de un stick USB de minim 16GB pe care veți pune Clover și sistemul de operare.

Mai este necesar să aveți un Mac sau un Virtual Machine cu Mac instalat de pe care să downloadați sistemul de operare din App Store și să îl scrieți pe stick.

Tutorial de instalare macOS pe un virtual machine găsiți aici.

  1. Vă logați pe Mac sau pe virtual machine și downloadați din AppStore distribuția macOS care vă interesează. sierra-download
  2. Intrați aici și downloadați UniBeast 7 pentru Sierra sau UniBeast 6 pentru El Capitan sau Yosemite (în funcție de ce distribuție vreți să instalați), EfiMounter, KextBeast și MultiBeast.
  3. Porniți UniBeast, selectați stickul USB, selectați sistemul de operare downloadat iar la la Bootloader alegeți CloverUEFI, dacă Biosul dumneavoastră are UEFI sau Legacy, dacă aveți BIOS non-UEFI. În general doar atât trebuie bifat pentru a instala Hackintosh-ul.
  4. După crearea USB-ului bootabil, cu copy-paste adăugați în stick și EfiMounter, KextBeast și MultiBeast – le veți folosi după instalare pentru a monta partiția EFI și pentru a instala Kext-urile necesare.
  5. USB-ul creat este gata de instalare. Mai este necesar să setați BIOS-ul pentru a îl putea boota.

Alternativ, puteți folosi TransMac pentru Windows. Aveți nevoie de o distribuție macOS în format .iso. Găsiți pe Hackintosh.zone așa ceva.

II. Setările Biosului:

  1. Pentru Bios-urile cu UEFI:

Extreme Tweeker

AI Overclocker Tuner > X.M.P.
Extreme Tweeking > Enable

Advanced Items

System Agent (SA) Configuration > VT-d > Disable
PCH Configuration > IOAPIC 24-119 > Disabled
USB Configuration > Legacy USB Support > Auto
USB Configuration > XHCI Hand Off > Enabled
APM Configuration > Power on by PCI – E/PCI > Disabled

Boot Menu

Fast Boot > Disabled
Boot Logo Display > Disabled
Secure Boot > OS Type > Other OS
Boot Option 1 > USB installer thumb drive

 

2. Pentru BIOS-urile non-UEFI:

HPET mode: ON / 64-bit
SATA/RAID AHCI mode > AHCI
Legacy USB Support > Enabled

 

III. Instalarea Hackintosh:

  1. Bootați UEFI Clover de pe stick și selectați macOS Installer.
  2. După ce selectați limba de instalare, intrați în Utilities > Disk Utilities și formatați SSD/HDD: Erase > ce nume doriți > OS X Extended (Journaled) > GUID Partition Map
  3. După instalare, probabil nu vor funcționa placa de rețea, placa de sunet, sloturile USB, placa video, etc. Pentru asta, căutați pe osx86/tonymacx86 ce kexturi trebuie instalate pentru configurația dumneavoastră, montați partiția EFI cu EFI Mounter și instalați kexturile din MultiBeast. Dacă nu se regăsesc în MultiBeast, acestea trebuie downloadate separat și instalate manual(drag&drop) cu KextBeast. Totodată trebuie instalată și ultima versiune de Clover(fără Clover instalat în EFI partition, PC-ul nu va boota).multibeast
  4. Dacă totul a decurs okay, PC-ul va funcționa perfect cu noul Hackintosh instalat.
  5. Pentru cei ce folosesc plăci video nVidia care necesită WebDrivers, găsiți pachetele de instalare aici.

Enjoy your Hackintosh!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.