Tutorial instalare Macintosh pe PC

 

Mi s-a pus pata să îmi pun un al treilea sistem de operare pe minunatul meu calculator și m-am gândit că o un candidat bun pentru al treilea slot de pe hdd-uri ar fi Macintosh. Când m-am gândit la asta nu știam de existența distribuțiilor de MacOS hackuite pentru a putea boota pe un PC. După câteva căutări pe Google am aflat că nu toate configurațiile PC sunt compatibile cu Hackintosh, dar am decis să îi acord o șansă PC-ului meu.

Am procurat de la un prieten distribuția Iatkos S3 V2 care vine cu Snow Leopard 10.6.3 și așa au început încercările de instalare (vreo 20-25 până am reușit să îl fac să meargă 100%). Pot să spun că am avut și noroc cu configurația pe care o am fiind 100% compatibilă cu MacOSX:

CPU: Intel Core 2 Duo E6550 2.33 Ghz

MoBo: Asus P5K

RAM: Mushkin 4GB (nu contează memoriile, toate sunt compatibile)

Placă video: nVidia GeForge 8800GT

HDD, Unitatea optică: – în general sunt toate compatibile, doar dacă sunt ATA sau S-ATA diferă cu o setare 🙂

 

 

Pentru instalare aveți nevoie de un DVD Bootabil cu Iatkos S3 V2 Snow Leopard 10.6.3.

1. Din BIOS configurați ca CD-Drive să fie primul la Boot Device Priority
1(.1) Dacă aveți HDD S-ATA, din BIOS trebuie să dați enable la Jmicron SATA/IDE și să îl să alegeți la Configure SATA as: AHCI.

2. Restart și așteptați să booteze.

3. Apăsați ENTER când apare imaginea Iatkos pentru a boota de pe DVD

4. Așteptați să se încarce și configurați setările limbii, ceasul și ce mai trebuie

5. Când apare să selectați partiția unde doriți să se instaleze, întrați în DiskUtility (este afișat pe bara de sus) și creați o partiție Mac OS Extended (Journaled) în care veți instala sistemul de operare — recomand să fie de minim 40GB

6 .Pasul cel mai important. După ce creați partiția, înainte de a porni instalarea trebuie să alegeți driverele cu care se va instala OS-ul. Click pe Customize in stanga jos și bifați driverele care se potrivesc configurației voastre. (Bootloaderul e de preferat să îl lăsați Default; atenție să nu bifați 2 drivere din aceeași categorie că veți primi eroare).

O listă cu componentele și driverele compatibile găsiți aici: http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.6.0

7. După ce v-ați asigurat că ați ales bine driverele porniți instalarea.

8. Așteptați să se încheie instalarea, scoateți DVD-ul, Restart și așteptați să booteze.

9. Dacă s-a instalat corect, Sistemul de Operare va boota și va apărea filmulețul de Welcome, după care  va trebui să introduceți datele personale pentru logare.

10. Enjoy your Hackintosh!

 

Pentru folosirea diacriticelor am creat o mapare de tastatură asemănătoare cu cea pentru Windows 7 făcută de cei de pe diacritice.ro

Puteți downloada maparea de aici și o activați copiind cele două fișiere din arhivă în/Library/Keyboard Layouts

74 Comments

    • Nu e problemă cu procesoarele de la Intel, Hackintosh merge pe toate. Poate problema a fost placa de bază sau nu ai setat AHCI.

      Dacă o să dorești să mai încerci să-l instalezi și o să ai probleme sunt aici pentru întrebări 😀

  1. Salutare, am instalat acest Snow leopard, si l-am folosit vre-o 2 luni in iunie si pana in august dar in aceste luni de cate ori deschideam pc-ul trebuia sa ii dau restart de 3-4 ori pana o lua / ( motivul aparea ”please turn off computer ..restart..” ) in rest a mers foarte bine pana am dat de ideneb 10.5.6 care imi merge perfect si updatat la 10.5.8 si la ora aceasta, dar as vrea din nou sa pun snow leopard 10.6.3, nustiu exact ce sa mai bifez ca sa nu imi dea eroarea de inceput
    sistemul meu:

    Precizez ca nu am AHCI MODE. Insa eu am bifat RAID MODE ! si mi-a vazut hdd

    P4M900-M7 SE
    DualCore E2160
    Chipset- VIA VT8237A
    HDD- SATA2 320 gb
    RAM- 3GB

    Parerea mea despre OSX. este foarte stabil si usor de manevrat+multe 🙂

    • Referitor la problema cu restartul și “Please hold the power button until bla bla…” asta este echivalentul la “Start Windows in Safe Mode or Start Windows normally” și apare atunci când sistemul de operare se oprește brusc în urma unui restart sau a unei pene de curent… Ca să scapi de chestia asta trebuie să urmezi exact ce scrie acolo. Ții apăsat Butonul de Shut Down până se oprește iar apoi imediat apeși din nou Shut Down ca să pornească. Nu trebuie lăsat să își dea singur restart. Trebuie pornit imediat de tine la secunda după ce se oprește… asta am pățit-o și eu. Nu-i exclus totuși să fie un bug.

      În legătură cu problema bifatului driverelor nu știu ce să îți răspund. Nu găsesc placa ta de bază în lista celor de la OSx86.
      http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.6.0

      Cu procesorul nu are treabă niciun driver deci nu e nimic de bifat pentru dânsul.

      Pentru Chipsetul tău trebuie instalat AppleVIAATA.kext.

      HDD și RAM din nou nu au treabă.

      Placa video, placa de sunet și placa de rețea mai sunt foarte importante. Așa că te rog să îmi spui și ceva despre ele ca să te pot ajuta. 🙂

  2. salut am citit tutorialul tau si e foarte bun. eu am reusit instalarea dar am cateva probleme. Am o placa de baza ASUS p5kplvm o placa video ati 4650 hd si o placa de sunet c-media cmi8738. nu am reusit sa fac sunetul sa mearga iar driverul de la placa video sigur nu e instalat deoarece rezolutia maxima e 1280 cu ceva(nu retin exact)ca acum sunt pe win7. daca ma poti ajuta mi-ar prinde bine niste sfaturi. multam.

  3. Salutare !
    tot eu sant cu Iatkos S3 V2, dar aduc vesti importante deci :

    Biostar P4M900 M7 SE
    DualCore E2160
    Nvidia GeForce 7200/7300 GS
    Chipset VIA
    DDR- 3gb
    HDD- 320gb SATA2
    Placa de retea – RTL8201cl 10/100 ( aici am probleme ,voi explica mai jos )

    Am copiat kextul APPLE VIAATA.kext si l-am instalat ( nu mai am absolut nici o problema la butare)
    Problema imi apare acum la reteaua de internet, si anume dupa 20- 40 de minute isi pierde conexiunea , am instalat ViaRhine.kext mai multe variante si 32 bit/64bit , cand se pierde conexiunea imi apare pe ecran – couldn’t find PPPOE server ! si nici nu il pot reconecta inapoi doar daca dau un restart, si dupa restart din nou dupa 20-30-40 min se intrerupe, ( eu am facut un test , dupa ce ii dau restart conectez la retea deschid torentul si copii 2-3 aplicatii sau jocuri mari peste 4gb, dupa ce creste viteza la 1,4 mb/s imediat dupa doar 10 minute isi pierde iar conexiunea mult mai repede ) am observat la un trafic mai mare isi pierde mai repede conexiunea, oare sa fie din cauza placii de retea ?

    Si o noutate doar cu APPLE VIAATA.kext (chipset) / Apple Azzalia.kext (sunet) / Nvenabler.kext (video) cu 3 kexturi merge perfect si Snow Leopard retail 10.6.0 bineinteles in afara de net care la fel daca pun viarhine.kext pierde iar conexiune

    Ma gandesc ca placa de retea e cam nepotrivita pt snow leopard. am auzit de ceva adaptoare , exista asa ceva sa poti mari banda 10/100/1000 ?

    multumesc pentru ajutor

    • Salut Adrian,

      Conflictul dintre torrent și internet se întâmplă pe orice calculator și pe orice sistem de operare(nu știu dacă și pe linux). Am folosit utorrent pe W7 și acum îl am și pe Hackintosh. Imediat cum pornesc torrentul, surfingul pe internet devine practic imposibil, iar după ce opresc torrentul în W7 este nevoie să dau disable și iar enable la conexiune pentru a-și reveni; în Mac își revine după 1-2 minute. Probabil să fie și un coflict hardware dar nu prea cred, că am mai întalnit problema și pe laptopul fratelui meu și pe pc-ul mamei. Cred că se poate rezolva prin limitarea conexiunilor pentru upload.

  4. Salut,

    Doresc sa-mi instalez si eu OS X -ul pe un PC cu urm configuratie:
    Intel Core 2 Quad 6600
    MB ASUS P5KPRO
    VIDEO – NVIDIA 8500 GT
    Daca in MBul meu nu este in lista de mai sus merita sa incerc macar?

    multumesc

  5. Salut,
    Deja am o problema:
    dupa bootare, la disk utility, nu-mi vede hard-ul sa-l pot formata ptr OSX. Ce sa fac?
    mentionez ca sunt utilizator de OSX si sunt familiarizat cu sistemul.
    in boot-ul MB cum trebuie sa fie setat hardul SATA? AHCI? RAID? IDE?

    • Salut,

      Pentru HDD-urile SATA trebuie setat AHCI.
      Eu nu am reușit să instalez pe SATA. Reușea instalarea dar apoi la bootare îmi dădea kernel panic.

      LE: Dacă ai deja HDD partiționat NTFS pentru Windows sau pentru alte sisteme de operare, trebuie să ștergi acele partiții și să lași HDD gol; altfel nu ți-l vede. – cel puțin așa a fost la mine.
      Tip: îl poți formata cu cd-ul de instalare de la Vista/XP/W7

      • Salut,

        in PC, la faza asta nu am decat un singur HDD formatat acum in NTFS.
        In Bios, este activat ACHI.
        Booteaza in OSX pana la momentul in care trb sa-mi aleg HDD-ul unde trb instalat OSX. cand intru in disk utility nu vede decat kit-ul de instalare si root-ul. Nu vede HDD !
        Unde am gresit?

        • Nu ai greșit nicăieri. Încearcă să bootezi cu boot flagul -v (caută Verbose mode pe google pentru mai multe informații). Dacă îți arată “Still waiting for root device”, este de la controllerul SATA; în cazul acesta cred că se poate rezolva dacă pui IOATAfamily.kext pe un stick și îi dai run din terminal, în mod normal așa ar trebui să îți vadă HDD.

  6. So, cat am incercat, tot nu ma descurc.
    cum fac sa bootez cu flag-ul -v? ce comenzi dau si cand?
    ce comenzi dau in terminal sa instalez IOAtAfamily.kext?
    mesc anticipat

  7. Salut,
    Vreau si eu sa instalez acest MAC OS…imi poti spune daca merge pe sistemul meu…si daca da ce anume trebuie sa fac nu am ahci mode in bios …am doar ide si raid

    MB — MS-7387
    Procesor — intel core 2 duo e7200 2.53GHz
    Memory– 3072MB RAM
    Display—NVIDIA GeForce 8600 GT 512mb
    Multumesc anticipat
    Mentionez ca nici mie nu imi vede HDD

  8. Salutari , am o problema la bootare , cand incerc sa bootez dau “-V” si zice IOATA Controller device blocked Bus. ce tre sa fac ? eu am conf astea : Pentium 4 , SATA HDD 500 GB , Nvidia 8600 GeForce Magic , Placa de baza P5PL2 , tot e compatibil dar nu sunt sigur de HDD, vreo sugestie ? add : adygeohaidoiu@yahoo.com , ms anticipat ^^

    • Salut Adrian,

      ai mai multe hdd-uri puse? ai bifat IOATAfamily.kext la instalare? [am explicat mai sus despre IOATAfamily.kext]

      Dacă ai opțiunea din BIOS, setează driverul optic ca primary master și hdd-ul ca primary slave.

      Dă și un verify disk din Disk Utility.

  9. Da asa e placa dar sti ca mufa cu cablu la mijloc are un pin lipsa din fabricare iar pe placa de baza la mufa aia are pin in locul acela din mijloc…nush daca m-am exprimat bine…sper sa intelegi

    • aa da scuze… aia e de floppy… cealalta galbena de deasupra mufelor SATA e pentru ATA… la placa mea de bază sunt așezate invers.

      Internal I/O Connectors:
      – 1 x Ultra DMA 133 IDE device connectors

  10. Am incercat si fara sa selectez driverele si mereu imi da kernel panic la toate versiunile de mac os si la una dintre ele imi dadea o eroare ceva de “esentials”

  11. Am rezolvat-o…nici macar nu mi-a trecut prin cap ca ar putea fi de la asta….am folosit un DVD reinscriptibil folosit des (foarte des) …mi-am dat seama cand am primit o eroare ca “the dvd is damaged” ceva de genu….am schimbat dvdul si a mers dupaia fara probleme am versiunea de la hazard si merge perfect cu internet/audio/etc..tot. Ms pentru ajutor oricum :).

  12. Salutare. Am un Sistem PC cu urmatoarea configuratie: Intel Dual Core E2180 , 2GB RAM DDR2 , nVidia GeForce 9500GT DDR3 512 MB . Imi poti spune si mie te rog cam ce Drivere ar trebuii sa aleg? . Multumesc

    • salut. nu mi-ai dat placa de baza… pentru placa video încearca dvi/dvi cu nvenabler… pentru audio, probabil voodo hda, care merge pe majoritatea placilor de baza

  13. Salut,am instalat si io OS si a mers perfect,am ales driver tot numa am o singura problema..inainte sa pun OS X imi mergea netu perfect..si cum l-am pus cum nu mai vrea sa mearga de nici o culoare..am incercat sa pun si windowsu inapoi si tot nu vrea sa mearga..m-am gandit ca poate era devina OS X..dar vad ca nu..ai vreo solutie pt rezolvare? ms mult 😀

  14. salutare la tot … vreau sa spun in primul rand ca ador “Macintosh” insa nu reusesc sa`l instalez.. am incercat pe youtube.. pe alte saituri dar nik…..
    Iar asta ar fii Conf. Pc`ul

    placa de baza : Ga-p55-ud3
    Soket : LGA1156
    Cup : i3,i5,i7
    Chipset : P55 Express Chipset
    Ram : DDR3 2200/1600/1333/1066/800 MHz . iar eu am montat , X2- Kingston HyperX DDR3 de 2Gb
    audio : Realtek ALC888
    Lan :RTL8111D chip (10/100/1000 Mbit)
    Placa video : nvidia GeForce GT 220 (Memoria dedicata e de 1Gb ) iar (Memoria partajat e de 1,7Gb)
    HDD : 2 , 150Gb ,500Gb…
    si cam atat cred eu ..
    rog care ma poate ajuta .. eu banuesc ca toata chestia e de la bios.. dar nu stiu cum sa`l setez.. daca ma poate ajuta cineva rog sa ma conctateze pe id`ul drakusorscumik@yahoo.com sau pe skype cu id`ul iubytelxxl

  15. sal sefu
    am si eu o mica problem
    ptru placa de baza GA-MA78G-DS3H cu 4gb de ram si o placa nvidia 9800gt cu 500 de ram cum fac sa instalez Snow Leopard 10.6.6i by Hazard
    bag dvd in dvrom si dau f8 si apoi -v si se reseteaza mereu nu pleaca instalarea
    hdd este pe sata2 procesorul este AMD ATHLON 7750 DUAL CORE 2700 MHZ
    PLACA REALTEC – sound
    PLACA REALTEC – retea
    te rog ajutama ramin indatorat

    • încearcă alt distro. mie mi.a mers Snow Leopard 10.6.3 iAtkOS S3 V2.
      și încă ceva: nu te uita la versiunea de Snow Leopard (10.5.8, 10.6.3 sau 10.6.6) că oricum se updatează la zi după ce îl instalezi. Contează doar să ai un distro bun. Îți recomand iatkos, îl am deja de 4 luni și nu am avut nicio problemă.

      Dacă ai un HDD ATA, ai putea să încerci să instalezi acolo, problema ar putea fi și de la AHCI.

    • cu ce ai bifat tu acolo nu o să îți meargă instalarea în vecii vecilor. am spus în tutorial că dacă bifezi 2 kexturi din aceeași secțiune îți dă eroare la instalare. La Sound debifează Apple HDA și lasă bifat doar Voodoo HDA, în rest totul e ok. Vezi să nu mai ai și pe la placa video ceva bifat de 2 ori… baftă cu instalarea.

  16. sal din nou am incecat Snow Leopard 10.6.3 iAtkOS S3 V2 si imi spune still wthing for root device
    hdd este pe sata2
    cum fac ce trebuie sa fac la bios

    • asta e o problemă de la sata. așa îmi apărea și mie chiar și după ce am setat din bios tot ce trebuia. ai 2 soluții:
      1. încerci cu setările din bios (am explicat mai sus de nu știu câte ori: “da. trebuie să dai enable la Jmicron și Set S-Ata as: AHCI; asta în cazul în care ai hdd SATA. Dacă ai ATA, nu contează setările de bios” )

      2. încerci cu un HDD ATA (mie mi.a mers varianta asta și am conectat după instalare și hdd sata, pe care l.am făcut funcționabil odată cu instalarea NTFS-3G și IOATAfamily.kext — le găsești ușor pe google pe ambele, dacă nu; îmi zici și ți le trimit prin mail )

  17. Snow Leopard 10.6.3 iAtkOS S3 V2. am incercat versiunea asta pe care mi-ai recomandat-o si tot nu merge. Iti trimit setarile din bios pe care le am si ce probleme am:
    pasul 1. setarile din bios
    http://img821.imageshack.us/img821/4584/img011w.jpg
    http://img204.imageshack.us/img204/9639/img012bj.jpg
    http://img542.imageshack.us/img542/4473/img013q.jpg
    http://img689.imageshack.us/img689/8352/img014zu.jpg
    http://img541.imageshack.us/img541/623/img015ey.jpg
    pasul2: apoi supa ce bag dvd in dvdrom si fac pasii
    http://img42.imageshack.us/img42/7459/img016pj.jpg
    tastez F8 si dau -v
    http://img806.imageshack.us/img806/249/img018a.jpg
    http://img862.imageshack.us/img862/4336/img020z.jpg
    si apoi
    http://img806.imageshack.us/img806/249/img018a.jpg
    http://img199.imageshack.us/img199/2720/img009qw.jpg
    si de la mesajul asta de
    Still waiting for root devine nu mai vrea mai departe unde ar putea fi problema sau care ar fi solutiile la placa asta de baza.

    stiu ca te pricepi si de aceeia iti cer ajutorul ca vrfeau sa am si eu macul pe pc meu te rog nu ma lasa sefule
    marele sef al macului te rog mult
    da-mi niste solutii ceva treb sa existe o solutie de rezolvare adresa de email este tibi_f2006@yahoo.com dar astept si raspuns si aici pe site.
    iar daca ai solutii iti dau si adres de mai sus de e-mail
    nu ma uita te rog mult

    • ți-am mai explicat mai sus, dacă ai setat AHCI și tot întâmpinii problema cu Still waiting for root device singura soluție este să încerci cu un HDD ATA.
      Asta am pățit-o și eu… dacă Jmicron și AHCI de la placa de bază nu se pupă cu Mac OS, mai îți rămâne soluția cu HDD ATA

  18. am trecut HDD-urile SATA trebuie setat AHCI. si se reseteaza continuu peca dvd dau F* si -v si apoi se reseteaza asa o tine mereu ce sa fac

  19. Salutare, am mai adaugat mai sus un coment cu problema ” pierderea conexiunii internet repetate la un interval de timp ”

    Am gasit problema, in acest moment am Snow Leopard 10.6.7 si functioneaza absolut perfect pe sistemul meu ( il am trecut mai sus ).

    Acum sa spun rezolvarea problemei conexiunii : am editat in BOOT PLIST o noua linie STRING
    si am pus CPUS=1 . Pur si simplu dupa acest flag” internetul functioneaza perfect fara nici o intrerupere , il am deja de aproape 2 saptamani si netul este perfect, daca editez CPUS=2 dupa un interval apare din nou problema cu pierderea conexiunii.

    Un mic neajuns este ca trebuie sa las pe un core, ca sa mearga si merge perfect, as vrea totusi sa inteleg cum oare de influenteaza CPUS=1 internetul ? aici am avut batai de cap sa dezleg ”misterul asta.

    • Mă bucur că ai reușit să rezolvi problema și că ne-ai spus și nouă cum ai făcut.

      Nici eu nu înțeleg ce legătură are procesorul cu conexiunea la internet, dar fiind un os emulat pot apărea tot felul de probleme și incompatibilități, deci nu ar trebui să ne surprindă chestiile de genul. Atât timp cât reușim să le rezolvăm, totul e bine 🙂

  20. sal.
    configuratia: AMD Athlon 64 x2 dual core 4200+geforce 6150 nforce430
    2gb ramm.
    eu sunt nou in domeniu,am citit pe forumuri ,dar nu vreau sa experimentez fara sa fiu sigur de cateva detalii.
    1.merge si tutorialul de sus si pt config mea?
    2.daca merge..trebuie sa imi creez o partitie pt instalarea osx ,sau exista in meniu osx creeare de partite fara formatare a hdd.
    multumesc anticipat

    • Salut,

      1. nu știu dacă merge pentru că nu ai specificat placa de bază.
      2. partitiile le faci cu boot-cd-ul din disk utility, dar nu e recomandat să ai pe același hdd windows și macintosh. Sincer să fiu nici nu cred că se poate.

        • din cate am citit pe osx86, trebuie să faci o partitie mică cu disk utility inainte să instalezi osx și să copiezi în dânsa scriptul de la chameleon v2.

          Install method: iATKOSv7
          DSDT patching failed for me. This will cause your system not to boot. To Fix: Create a new temporary ( small sized ( few megs is more than enough ) ) partition, if you have another partition not being used for the installation you can skip that part. After installation you can use the boot CD to execute the terminal. Find the chameleon v2 install script on the cd. Copy the script to the temporary partition or other partition not being used. Open up the chameleon v2 installer script in an editor ( I used vi on the recently installed OSX partition ) and find where it says DSDT < < PATCH ( note: not exactly written). Below it will have: y y Change the second y to 0 then execute the script. There are three options for DSDT: 0 Darwin, 1 WinXP, 2 Win Vista. WinXP failed, Darwin worked. Vista untested. Chameleon v2 VooDoo 9.5.0 kernel Onboard NForce Ethernet doesn't work, Forcedeth kext doesn't work ( see insanelymac forums for a possible fix for forcedeth ) USB, Sound work Onboard video works, no QE/CI. 8600GT PCIe video card works. QE+CI with NVKush

  21. salut!!
    De cateva zile tot incerc sa instalez acest mac si imi da eroare cu “still wainting for root device”
    Configuratie:
    Intel dual-core E6500
    Placa baza: Asrock P5B-DE
    Placa video: Nvidia Geforce 210 1Ghz
    Un hard SATA 500GB
    Un hard ATA 80GB
    4Gb ram

    mersi

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. VreauForum.com » Blog Archive » Cum să instalezi MacOSX pe PC | berc.ro
  2. Cum să instalez Hackintosh pe PC | berc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*