Cine e de vină pentru situaţia României?

Am zis că nu o să vorbesc despre politică şi uite că se întâmplă… Toată lumea cred că s-a întrebat măcar odată de ce îi merge României prost şi de ce suntem de râsul Europei raportaţi la toate nivelurile(educaţie, cercetare, transporturi, armată, etc.) Majoritatea românilor dau vina pe politicieni cu toate cănu este vina lor în totalitate, şi mai degrabă vina evenimentelor din trecutul istoric al României(o să ajung şi acolo). Nu spun că politicienii nu sunt vinovaţi pentru asta din cauza durerii în cur pe care o suportă zilnic pe scaunele guvernului şi parlamentului, dar cred că vina lor nu este în aşa mare măsură pe cât credem cu toţii.

Bănuiesc că ştiţi că în Români nu a fost un regim decocratic dintodeauna cu toate că primele partide politice ale României Moderne au fost partide democratice. Poate nu ştiţi nici asta, dar primul dictator al României a fost Regele Carol al II-lea, pe care îl consider vinovat pentru tot ceea ce vedem astăzi în România. Dacă nu ar fi dizolvat partidele politice în 1938, poate că România ar fi avut o şansă să se întrepte spre democraţie, dar nu a fost aşa şi Antonescu, Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu i-au urmat exemplul şi au construit o forţă politică dictatorială.

În timpul perioadelor dictatoriale, şefii de stat, au făcut împrumuturi străine pentru dezvoltarea ţării, datoria externă a lui Ceauşescu ajungând la 13 milarde de dolari. Acest lucru a dus la raţionalizarea produselor de bază din cauza faptului că majoritatea bunurilor de consum trebuiau exportate în vederea achitării datoriei externe. Această datorie a fost achitată abia în primăvara anului 1989, în decembrie Ceauşescu fiind ucis şi Frontul Salvării Naţionale(a.k.a. Petre Roman) preia puterea.

Perioada dintre achitarea datoriei şi caderea lui Ceauşescu a fost prea scurtă pentru o restabilire economică, în două cuvinte, democraţii au preluat ţara din căcat şi nu au reuşit să o scoată de acolo nici până în momentul de azi…

Probabil ce vedem azi în viaţa politică este pe fond psihologic, nemulţumiţi de ceea ce s-a întamplat înainte de 89′, şoriceii de birou încercând să se răzbune investind banii prin metoda de calcul 50:50, adică jumate într-un strat de astfalt pe o autostradă oarecare între Turda şi Gilău, jumate într-o bucăţică de vilă lângă pădure la marginea oraşului…

Acum că v-am prezentat scuza istorică a politicienilor vreau să îmi exprim şi eu părerea personală şi să spun că nu văd nicio diferenţă între regimul Ceauşescu şi regimul Băsescu, Băsescu este varianta Light a lui Ceauşescu. Cei doi se aseamănă foarte mult, dacă Ceauşescu a raţionalizat alimentele, Băsescu a raţionalizat pensiile… Dacă e să comparăm ceva cu dizolvarea partidelor din epoca comunistă, există comunismul modern susţinut de Băsescu şi mă refer la imunitatea la moţiunile de cenzură…

Mi-am dat şi eu cu părerea şi sper să nu mă judecaţi în cazul în care consideraţi că nu am dreptate, dar sunt şi eu tânăr şi nu prea cunosc ce e în prezent, dar mă interesează viitorul.

11 Comments

 1. Dar ce spui de inteligenta lui Victor Ciorbea?! Cel mai slab prim ministru al Romaniei! Daca Ceausescu a bagat banii imprumutati in metrou, canal, hidrocentrale etc. baietii astia au bagat banii in vile si masini scumpe.

  • cred că eram prea mic când a fost Ciorbea prim-ministru 😀
   Cât despre împrumuturi… măcar Ceauşescu a făcut ceva pentru ţară cu banii ăia şi sincer cred că dacă mai era Ceauşescu încă 10 ani la putere, România era altundeva în momentul ăsta… A fost un haos total după căderea regimului dictatorial şi încă este.

  • autogreen sincer :)) tin sa te corectez, ceausescu a bagat banii in metrou, canal si hidrocentrale , corect pana aici, insa “baietii astia”au bagat banii in buzunar =)) nu in vile si masini scumpe :)), drept dovada sunt “declaratiile de avere” pe care le fac “baietasii” in fiecare an dak nu ma insel. :))=)) Sloganul pentru anul 2011 (Imi asum drepturile de autor :D) nu este “Sa traiti bine” ci “Sa furati bine”. :))))

 2. Prea lung articolul și cum nu-mi place politica nu o să-l citesc :)) dar o să răspund la întrebarea lui: Noi suntem de vină pentru situația României. Eu, tu și vecinul și vecinul vecinului pentru că ne plângem dar nu facem nimic 🙂

  • de ce să fim noi de vină!? pentru că ne plătim toate taxele!? Politicienii au toată puterea… ar trebui să facă ceva cu banii pe care îi iau de la noi… degeaba măresc ei TVA-ul şi preţul carburanţilor dacă nu fac nimic cu banii ăia

 3. Cum ma cine e de vina pentru situatia Romaniei ? Nu sunt bercenii la putere ? Aia sunt cei mai corupti mafioti din tara asta , de-asta ne merge prost tuturor !! Va zic ca stiu din sursa sigura !

 4. De vina sunt marile puteri mondiale , incercarea acestora de a se impune in fata asa-zisilor vasali in care intra si Romania pozitia noastra geografica ce este una cheie (centrul europei),si ‘marii romani’ de dupa 89′ care au vandut tara fara regrete marilor corporatii multinationale multi dintre ei fiind scoliti afara inca inainte de revolutie si pusi apoi in pozitii cheie in acest stat unii pastrandu’si’le chiar pana in prezent (vezi guvernator bnr).

  • De acord cu tine, dar să ştii că ceea ce am spus eu sau ceea ce ai spus tu nu sunt singurele motive pentru care ţara merge prost. Sunt prea multe nuclee ale nebuniei ăsteia pentru a fi incluse într-o discuţie pe blog.

   Şi referitor la poziţia geografică… pentru teritoriul României a fost şi va fi întodeauna bătaie (vezi razboaiele ruso-austro-turce care s-au incheiat toate prin tratate care se refereau la pierderi sau câştiguri teritoriale ale României)

 5. Toti suntem de vina pt degradarea tarii nu numai conducatorii ei .Cu timpul daca ati observat este din rau in mai rau .Cu totii ne gandim ca daca o sa scapam de Basescu o sa ne fie bine .Asa am spus si despre Ceausescu ,ca dak numai este la guvernare o sa ne fie mai bine. dar iata ca nu a fost asa .Toate aceste persoane initial poate chiar au vrut sa faca multe lucruri pt a dezvolta tara ,unii au mai facut cate ceva minor,dar vazandu-se la putere si avand capitalul in mana nu le-au mai pasat de restul lumii .Fiecare s-a gandit la propria persoana .Daca mai aveti speranta ca urmatorul conducatorul va face ceva pt voi ca“sa traiti mai bine“ va inselati .Poate sa fie chiar si mai rau decat acum . Asa ca ,ganditi-va mult inainte de a face o alegere 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.